Birleşik Krallık, elektrikli arabaların genel problemi olan şarj sorununu, tasarladığı ileri teknolojik yollarla alt etmeyi düşünüyor. Elektrikli arabalar için özel ayrılan şeritlerde, sürdükçe arabayı şarj eden yollar deneme aşamasında ve ülkenin en kalabalık yollarında test ediliyor.
Read More
Daha eşit, güzel ve sürdürülebilir bir dünya mümkün! Geçtiğimiz yıllar ile birlikte belgeseller, farkındalık yaratması ve kişisel ve küresel düzlemde değişimlere olanak tanıması açısından çok güçlü araçlar haline geldi. Bu belgesel derlemesi ile ekonomik sistem, besin üretimi dağılımı,ekolojik bilinlenme gibi pek çok sürdürülebilirlik konusuna değiniliyor. İyi izlemeler!
Read More
Hollanda Wageningen Üniversitesi'nden peyzaj mimarı Sanda Lenzholzer'ın yazdığı 'Weather in the City: How Design Shapes the Urban Climate' isimli kitap, tasarımın fiziksel ve psikolojik yönlerinin kentsel iklim üzerindeki etkilerine değinmekte ve pek çok tasarımcıya bu alana dair fikirler vermektedir.
Read More
Belçikalı mimar Luc Schuiten'in yaklaşımıyla geleceğin olası sürdürülebilir kentlerine dair alternatif fikir ve çizimler...
Read More
Heinrich-Böll Stiftung Vakfı'nın hazırladığı ve Türkiye'yi de kapsayan Toprak Atlası, grafikler , video ve metin ile desteklenmiş ve toprak kaybına vurgu yapan bir döküman. Atlasa göre Türkiye her gün çok fazla toprak kaybediyor ve bu kaybın asıl nedeninin yasalardan kaynaklandığını vurguluyor.
Read More
Hollanda Lahey Yerel Mahkemesi, Hollanda Hükümeti'ne karşı Urgenda Vakfı tarafından açılan iklim davası sonucu, ülkenin sera gazı emisyonlarını 2020'ye kadar, 1990'a göre %25 azaltmasına gerektiğine karar verdi. Bu karar iklim değişikliği konusunda bir devlet aleyhine verilen ilk mahkeme kararı.
Read More
Tim Smith adlı Amerikalı kentsel tasarım uzmanının "sürdürülebilir ve yaşayan topluluklar" yaratma üzerinde yapmış olduğu TEDx konuşması.
Read More
Araçların yaşadığı şehirlerden insanların yaşadığı şehirlere: kentsel mekanı araçlardan arındırma politikalarında ön saflarda yeralan dünya şehirlerinden küçük bir derleme.
Read More
Yeşil Gazete'de çevirisi yayınlanan, küresel enerji devlerinden Shell'in iklim değişikliğine olan bakış açısını ve kar odaklı bir şirket olarak davranışlarını gözler önüne seren the Guardian gazetesi makalesi.
Read More
Permakültür tasarım ilkelerine dayanan ve Almanca'dan Passivhaus olarak türemiş, yani edilgen pasif, ev anlamına gelen, enerji tasarrufu gibi konularda öne çıkan ve 68 evden oluşacak konut alanını da içinde barındıran Passivhaus Kentsel Ekolojik Topluluğu'nun yerleşkesi, İngiltere'nin Leicester şehrinde hayata geçirilmeye başlandı.
Read More
Trafik problemi ve düşük hava kalitesine ile 14 milyon insanı barındıran İstanbul'a, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Anadolu yakasına, kentin yaşanabilirliğini ve toplumsal sağlığını arttırması adına 1,050km'lik bisiklet yolu yapılması planlanıyor.
Read More
Hollanda'da 70 metrelik alana yapılan ve Dünya'nın ilk güneş enerjili bisiklet yolu olan proje, açıklanan değerlere göre ilk 6 ayda 3.000kWh elektrik üretimi gerçekleştirmiştir.Belirtilen değer, tek kişinin yaşadığı evin 1 senelik ihtiyacını karşılayabiliyor.
Read More
İngiliz Guardian gazetesinde yayınlanan, iklim değişikliğini konu alan ve farklı şairlerin yazdığı 20 şiir derlemesi...
Read More
Hassle.com, dünyamızda yaşanan nüfus ve kentleşme hızı artışına rağmen temiz kalabilen şehirleri araştırdı.
Read More
New York şehrinin ilk kentsel tarım projesi olan ve New York Üniversitesi (NYU)'nden bir grubun ve hibe sağlayan bir derneğin desteğiyle hayata geçirilen Urban Farm Lab, esasında çok önemli bir soruya cevap vermeye çalısıyor. Büyük şehirlerde besin nasıl yetiştirilir?.
Read More
BM'nin geçiğimiz eylül ayında güncellenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin, ulaşımda toplu taşım odaklı yaklaşımı kendi içinde eşitliği, erişilebilirliği, ve güvenliği yansıtıyor olsa da, en sürdürülebilir ulaşım modelleri olan bisiklet ve yürümeyi, bu kapsamın dışıda bırakıyor. Bu sorunsal üzerine yazılmış kısa bir deneme...
Read More
Giderek artan karbon salınım sorununa küçük bir çözüm olarak, Ürdün devleti, ülkedeki camilerde güneş enerjisi kullanılmasına karar verdi.
Read More
Urban Green Energy firması, Şubat 2015 sonunda, şehrin sürdürülebilirliğine ufak da olsa katkı verebilecek iki rüzgar tribününü Eyfel kulesine yerleştirdi. Üretilen enerjinin, kulenin sadece karşılama merkezinin tükettiği enerjiyi karşılaması bekleniyor.
Read More
Türkiye'de böyle olmasa bile, Amerika'da ölen insanların yarısı öteki hayata hazırlanırlarken kimyasal işlemlerden geçiyorlar, yakılan ölüler de ise tahmin edilemeyecek kadar fazla miktarda yakıt kullanılıyor. Diğer yandan mezarlık için ayrılan alanlar her yerde azalıyor. Amerikalı mimar, başlattığı bu proje ile daha yeşil bir ölümden sonra yaşam tasarlıyor...
Read More
AB'ye bağlı 28 ülke'nin Brüksel'deki toplantısında, naylon torba kullanımının en aza indirilmesi yönünde sert önlemler alınmasına karar verildi.
Read More
Dünya'nın dört bir tarafından, çevresel problemler ve adalet üzerine farkındalık yaratmak adına interaktif bir harita...
Read More
Amerikan şehirleri odaklı bu kısa yazı, 1980'lerden başlayarak günümüze kadar olan, farklı eyaletlerden farklı şehirlerin, kentsel atıklar ile nasıl başa çıkmaya çalıştıklarına odaklanıyor.
Read More
Birleşik Krallık'ın kuzeyinde bulunan Yorkshire ilçesi sahili açıklarına kurulması onaylanan rüzgar santralinin yaklaşık iki milyon evin ihtiyacını karşılayacak elektrik üretmesi ve 900 iş imkanı sağlaması bekleniyor.
Read More
Küresel Çevre Fonu (Global Environmental Facility) Küçük Destek Programı’nın (SGP) Türkiye’deki 20 yıllık deneyimini farklı bölgelerden örneklerle anlatan "DOĞAL ÖYKÜLER" kitabı çıktı.
Read More
Ula, bisiklet kullanımında ülkenin en öne çıkan yeri belki de. 5000 küsür nüfuslu ilçede hemen hemen herkesin bisiklet sahibi olması ve araba sayısının ise 1000'den biraz fazla olması, neden bisikletin Ula'da bu kadar yaygın olduğu sorusunu akıllara getiriyor.
Read More
1700'lerden 2000'lere kadar planlama literatürüne etki eden önemli akımları ve olayları, daha çok Amerika odaklı olsa da, literatürden örnekler vererek bir araya getiren zaman çizelgesi, her plancının görmesi gereken bir kronolojik seçki niteliğinde...
Read More
Murat Arsel'in, Türkiye'de yaşanan çevresel mücadelenin 'Neoliberal Kalkınmacılık' karşısındaki limitleri ve olanaklarına dair verdiği dersten notlar...
Read More
BBC'nin haberi bize dünyanın en yeşil şehirlerinin, farklı sürdürülebilirlik alanlarında güçlü olsalar bile karbon salınımı, ulaşım seçenekleri, su ve atık yönetimi yani genel olarak temel çevresel yönetişim alanlarında elde edilen başarının ve o şehirlerde yaşamanın neye benzediğine dair bir bakış açısı sunuyor.
Read More
Ulaşım, geri dönüşüm, yenilenebilir enerji gibi çeşitli dallarda 10 farklı şehrin sunduğu sürdürülebilir ve yaratıcı kentsel problem çözümleri.
Read More
Van'da 12 dönüm araziye kurulması planlanan ekoköy, 5 ana unsur etrafında şekillenmiştir. Bunlar Güneş Evi, Saman Balyası Ev, Isıl Duvar Ev, Kompost Ev ve Sürdürülebilir Tarım (permakültür) öğeleridir. Bu öğeler ile köy için gerekli enerji ve tüketim maddelerinin doğal yollardan elde edilmesi planlanmaktadır.
Read More
Küçük çaplı bireysel temelli bahçe uğraşlarının sadece kendinimizi iyi hissetmemize yarayan küçük bir etki mi yarattığı yoksa bu aktivitenin kentsel ekolojik işleyişe gerçek bir katkısının olup olmadığının araştırıldığı bir yazı.
Read More
Hollanda'nın Krommenie kasabasında dünyanın ilk gömülü güneş hücreleri içeren kamusal bisiklet yolunun kullanıma açıldı.
Read More
2014 yılı Avrupa Yeşil Başkenti olan Kopenhag yerini Bristol'e devrediyor. Yeşil başkenti olmanın Kopenhag'a sağladıkları ve Bristol'ün bu yoldaki hedefleri ve beklentileri hakkında kısa bir analiz.
Read More
Yeni imar planı kapsamında yapılaşmasına yol açılan Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde, plan kapsamında sit alanı koyların 29 yıllığına kiralanması söz konusu. İlk işletmeye açılacak olan koy ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden bir çalışan tarafından kiranlanıyor.
Read More
WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Bloomberg New Energy Finance (BNEF)'in ortak çalışması olan “Türkiye’nin Yenilenebilir Gücü” raporu, Türkiye için elektrik enerjisi arz senaryoları üretirken, aynı zamanda ülkenin 2030 yılında elektrik ihtiyacının neredeyse yarısını yenilenebilir enerjiden karşılayabileceğini öngörüyor.
Read More
Fransa'nın güneyindeki Grenoble şehri, açık alanlardaki tüm reklamların yasaklanması ve yerlerine ağaç dikilmesi kararı aldı.
Read More
Peru'nun başkenti Lima, Birleşmiş Milletler 20. İklim Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor.
Read More
Al Jazeera Türk'ün, Türkiye'deki çoktan kurumuş olan gölleri ve çevresinde yaşayanlara etkileri, günümüzde tehlike altında olan sulak alanlar ve korunabilmeleri için yapılması gerekenler hakkındaki araştırması.
Read More
Enerjisinin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından edinmeye başlayan Polonya'nın Kisielice Kasabası, ülkenin kömüre bağımlı enerji geleneği düşünüldüğünde gelecek için önemli bir örnek teşkil etmektedir.
Read More
Sapanca Gölü'nün seviyesini korumak, arıtma tesislerinden çıkan atık suyu kullanmak ve sanayilerin içme suyu kaynaklarını azaltmasını engellemek adına Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, Türkiye'de ilk kez "Geri Kazanım Suyu" kullanım projesi hayata geçirildi.
Read More
ABD lideri, 2025'e kadar yüzde 26 ila yüzde 28 arasında ABD'nin sera gazı salınım oranlarını azaltmayı planladığını söyledi. Çin ise net bir hedef belirlememekle birlikte emisyonlarının 2030 yılında zirve yaptıktan sonra düşüşe geçeceğini söyledi.
Read More
Doğal ve Yerel Ürüne Aracısız ve Güvenli Ulaşım Projesi, Türkiye’de doğa ile uyumlu üretim süreçlerini benimsemiş küçük üreticiler ile sağlıklı gıda talep eden tüketicilerin bir araya getirildiği yerel ürün zincirleri için bir model yaratılması ve iletişim ağının kurulmasını hedeflemiştir.
Read More
CSA, genellikle şehirlere yakın kırsal alanlarda yaşayan çiftçiler ile şehirlerde yaşayan çiftçi olmayanların bir araya gelerek partner oldukları, üyelerle üreticilerin birlikte çalıştıkları ve lokal bazdaki organik ürünlerin üretim ve pazarlamasının desteklendiği sosyo-ekonomik içerikli bir organizasyondur.
Read More
Dehşete düşüren ama kendinden bir o kadar emin çevre politikalarına, aktivistlerin çabalarına, geniş ağaçsızlandırma çalışmalarına ve sürekli artan inşaat sektörü ve betonlaşmaya rağmen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2017 Avrupa Yeşil Başkenti seçilme yarışına girdi.
Read More
The River Cycleway Consortium tarafından sunulan “Thames Deckway” projesi Battersea ve Canary Wharf bölgesini Thames Nehri üzerine kurulan bisiklet yolu platformu vasıtasıyla sağlamayı öneriyor.
Read More
Nüfusunun 2023 yılında 22 milyona ulaşması beklenen İstanbul'da sürdürülebilir kent ne anlama geliyor? Bu şartlar altında İstanbul, kentlilere iyi yaşam şartları sunabilir mi? Kent Yapmak: İstanbul'un Sürdürülebilirliği için bir Öneri
Read More
Sakarya ve Kocaeli'nin başlıca içme su kaynağı ve dünyanın suyu içilebilir ender göllerinden biri olan Sapanca Gölü’nde su seviyesi hızla azalıyor. Gölün çevresi sazlık ve bataklığa dönüşüyor.
Read More
Küresel ekonominin büyümesi sonu giderek yok olmaya yüz tutan küçük çaplı yerel üretim modellerini yeniden canlandırmaya çalışan bilinçli toplulukların ürettiği yerel ekonomi modellerine dair bir makale.
Read More
Yeni köprüyle birlikte Lapseki ve Gelibolu kentsel gelişim alanı ilan edilirken, Gökçeada ve Bozcaada'nın da imara açılması ve turizm geliştirme alanları akıllarda soru işareti bırakıyor. Bölgenin nüfusunun üç katına çıkaması beklenirken, bazı yetkililer bölgenin böyle bir artışı kaldıramayacağı ve yeni yapılaşmaların ekolojik sorunlara yol açacağı kanısında.
Read More
Yavaş Şehir akımının yani bilinen adıyla "Cittaslow" akımının niteliklerinden bahsedilen haberde aynı zamanda Türkiye'de bulunan 9 örnekte ön plana çıkan sorunlar ve gelecek fırsatlardan da bahsediliyor.
Read More
load more
hold SHIFT key to load all
load all